Tabele kalorii

Kalkulator kalorii, tabela kalorii, kalorie, wartości odżywcze, tabele kaloryczne oraz diety

Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych - Zdrowe żywienie

 
Wybierz kategorie artykułów:
Wpisz szukane słowo lub frazę:


 

Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych - Zdrowe żywienie

W celu prawidłowego planowania jadłospisu niezbędna jest znajomość wartości energetycznej i odżywczej posiłków. Każdy produkt spożywany przez człowieka może składać się z białka, węglowodanów, tłuszczu, alkoholu oraz pozostałych składników, które nie dostarczają energii podczas trawienia. Produkty żywnościowe posiadają informacje na opakowaniu o wartościach odżywczych oraz o wartości energetycznej [kcal].

1 g białkadostarcza4 kcal (17 kJ)
1 g tłuszczudostarcza9 kcal (37 kJ)
1 g węglowodanówdostarcza4 kcal (17 kJ)
1 g czystego alkoholudostarcza7 kcal (29 kJ)

Wartości odżywcze produktu (białko, węglowodany, tłuszcz) można sprawdzić w tabelach kalorii lub na opakowaniu produktu. Na podstawie wartości odżywczych można obliczyć wartość energetyczną produktu.

Przykładowy posiłek
Mleko łaciate 3,2%200 ml (1 szklanka)
Chleb zwykły60 g (3 kromki)


1. Należy odczytać wartości odżywcze w 100 g lub ml produktu – z tabeli kalorii lub z opakowania


Wartości odżywcze w 100 ml - Mleko łaciate 3,2 %
Białko: 3,2 g
Węglowodany przyswajalne: 4,7 g
Tłuszcz: 3,2 g


Wartości odżywcze w 100 g – Chleb zwykły
Białko:6,15 g
Węglowodany przyswajalne:50 g ( Węglowodany całkowite: 55 g – Błonnik: 5 g )
Tłuszcz:1,2 g

Węglowodany przyswajalne = Węglowodany całkowite – Błonnik

Do obliczenia wartości energetycznej produktu należy użyć węglowodanów przyswajalnych.

Błonnik są to węglowodany, które nie są trawione w organizmie, ale mają korzystny wpływ na cały proces trawienia.



2. Należy obliczyć ilość białka, węglowodanów i tłuszczu w całym posiłku


Wartości odżywcze 200 ml mleka
Białko:2 x 3,2 g = 6,4 g
Węglowodany przyswajalne:2 x 4,7 g = 9,4 g
Tłuszcz:2 x 3,2 g = 6,4 g


Wartości odżywcze 60 g chleba
Białko:0,60 x 6,15 g = 3,69 g
Węglowodany przyswajalne:0,60 x 50 g = 30 g
Tłuszcz:0,60 x 1,2 g = 0,72 g


Suma 200 ml mleka + 60 g chleba
Białko:6,4 g + 3,69 g = 10,09 g
Węglowodany przyswajalne:9,4 g + 30 g = 39,4 g
Tłuszcz:6,4 g + 0,72 g = 7,12 g


3. Należy obliczyć wartość energetyczną posiłku

Energia białka:10,09 g * 17 kJ = 171,53 kJ
Energia węglowodanów:39,4 g * 17 kJ = 669,8 kJ
Energia tłuszczu:7,12 g * 37 kJ = 263,44 kJ
Suma [kJ] = 1104,77 kJ

1 kcal = 4,184 kJ

Suma [kcal] = 1104,77 kJ / 4,184 = 264,04 kcal

Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] podana na opakowaniu nie zawsze jest taka sama jak obliczona wg podanego wzoru. Powodem mogą być dodatkowe składniki w produkcie np. alkohol. Niekiedy producent podaje na opakowaniu węglowodany całkowite zamiast przyswajalnych, bez informacji o błonniku.

Autor:
Tomasz Ćmakowski

 

Czytaj także:



 

Tagi: Tabele kalorii, kalorie, wartości odżywcze - Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych - Zdrowe żywienie - odchudzanie, diety, kalorie, tabela kalorii, tabele kaloryczne, kalkulator kalorii