Sekrety smarowideł - Co wybrać masło czy margarynę?
Sekrety smarowideł - Co wybrać masło czy margarynę?
Chleb z masłem
Źródło: Pixabay
Co wybrać masło czy margarynę? Gdyby decydowały jedynie walory smakowe, większość ludzi wybrałaby masło. Komponując naszą codzienną dietę zwracamy także uwagę, co jest dobre dla naszego zdrowia. W tym przypadku odpowiedź wcale nie jest prosta. Zarówno masło, jak i margaryna mają swoje wady i zalety – warto je poznać.
Masło
Zwolennicy masła twierdzą, że pieczywo należy smarować produktem naturalnym. Masło jest robione z śmietany, która powstaje z mleka. Nikt nie ma wątpliwości, że śmietana to nabiał wysokokaloryczny, w związku z tym masło które składa w 80 % z tłuszczu, dostarcza nam sporą ilość kalorii. Jedna łyżka (ok. 20 g) odmiany ekstra wzbogaca naszą dietę o 147 kcal i 16,5 g tłuszczu. Nie wolno też lekceważyć dużej dawki cholesterolu – 250 mg w połowie kostki masła. Osoby zmagające się nadwagą i otyłością nie powinny więc jeść tego produktu, podobnie jak chorzy na miażdżycę i nadciśnienie.
Zaletą masła jest to, że zawiera duże ilości witaminy A i D, pierwsza jest bardzo ważna dla zdrowia naszych oczu, a druga dba o nasze kości. Dlatego dzieciom do trzeciego roku życia powinno się podawać masło zamiast margaryny. Pamiętajmy, aby nie smażyć na maśle, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się rakotwórcze związki.
Margaryna
Zanim posmarujemy chleb masłem, musimy poczekać, aż zrobi się miękkie, z margaryną nie ma takiego problemu, możemy jej używać bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki – to niekwestionowana zaleta tego produktu. Ponadto zawiera mniej cholesterolu oraz mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki margaryny to mleko, mieszanka częściowo utwardzonych tłuszczów, emulgator, barwniki, aromaty oraz syntetyczne witaminy A i D (w maśle znajdują się naturalne, łatwiej przyswajalne).
Najbardziej niezdrowy składnik to kwasy tłuszczowe trans, które powstają w procesie produkcji margaryny, podnoszą one poziom cholesterolu, przez co są przyczyną rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Zwiększają także poziom insuliny we krwi. Najwięcej kwasów tłuszczowych trans znajdziemy w margarynach w kostkach, są one o wiele tańsze niż te w pojemnikach, dlatego stosuje się w przemyśle cukierniczym do wyrobu ciastek, herbatników, lodów. Kupując margarynę, należy uważnie przeczytać jej skład podany na etykiecie i zwrócić uwagę na to, by ilość tłuszczu trans nie przekraczała 0,1 g. Podobnie jak w przypadku masła, margaryny nie powinno się używać do smażenia.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Podobne artykuły
Składniki mineralne
Nasz organizm jest jak precyzyjnie zaprojektowana maszyna, aby dobrze i wydajnie funkcjonował, po...
Tłuszcze - co jeść, by nie przytyć
Nie każdy tłusty kąsek jest zły, jedząc soczystego łososia lub chrupiąc włoskie orzechy, przyswaj...
Wesołych i Lekkich Świąt!
W czasie świąt dietetyczne menu odchodzi w odstawkę. Zrzucanie kilogramów koliduje z polską kuchn...