Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych
Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych
Waga kuchenna
Źródło: Pixabay
W celu prawidłowego planowania jadłospisu niezbędna jest znajomość wartości energetycznej i odżywczej posiłków. Każdy produkt spożywany przez człowieka może składać się z białka, węglowodanów, tłuszczu, alkoholu oraz pozostałych składników, które nie dostarczają energii podczas trawienia. Produkty żywnościowe posiadają informacje na opakowaniu o wartościach odżywczych oraz o wartości energetycznej [kcal].
1 g białka | dostarcza | 4 kcal (17 kJ) |
1 g tłuszczu | dostarcza | 9 kcal (37 kJ) |
1 g węglowodanów | dostarcza | 4 kcal (17 kJ) |
1 g czystego alkoholu | dostarcza | 7 kcal (29 kJ) |
Wartości odżywcze produktu (białko, węglowodany, tłuszcz) można sprawdzić w tabelach kalorii lub na opakowaniu produktu. Na podstawie wartości odżywczych można obliczyć wartość energetyczną produktu.
Przykładowy posiłek | |
Mleko łaciate 3,2% | 200 ml (1 szklanka) |
Chleb zwykły | 60 g (3 kromki) |
1. Należy odczytać wartości odżywcze w 100 g lub ml produktu – z tabeli kalorii lub z opakowania
Wartości odżywcze w 100 ml - Mleko łaciate 3,2 % | |
Białko: | 3,2 g |
Węglowodany przyswajalne: | 4,7 g |
Tłuszcz: | 3,2 g |
Wartości odżywcze w 100 g – Chleb zwykły | |
Białko: | 6,15 g |
Węglowodany przyswajalne: | 50 g ( Węglowodany całkowite: 55 g – Błonnik: 5 g ) |
Tłuszcz: | 1,2 g |
Węglowodany przyswajalne = Węglowodany całkowite – Błonnik
Do obliczenia wartości energetycznej produktu należy użyć węglowodanów przyswajalnych.
Błonnik są to węglowodany, które nie są trawione w organizmie, ale mają korzystny wpływ na cały proces trawienia.
2. Należy obliczyć ilość białka, węglowodanów i tłuszczu w całym posiłku
Wartości odżywcze 200 ml mleka | |
Białko: | 2 x 3,2 g = 6,4 g |
Węglowodany przyswajalne: | 2 x 4,7 g = 9,4 g |
Tłuszcz: | 2 x 3,2 g = 6,4 g |
Wartości odżywcze 60 g chleba | |
Białko: | 0,60 x 6,15 g = 3,69 g |
Węglowodany przyswajalne: | 0,60 x 50 g = 30 g |
Tłuszcz: | 0,60 x 1,2 g = 0,72 g |
Suma 200 ml mleka 60 g chleba | |
Białko: | 6,4 g 3,69 g = 10,09 g |
Węglowodany przyswajalne: | 9,4 g 30 g = 39,4 g |
Tłuszcz: | 6,4 g 0,72 g = 7,12 g |
3. Należy obliczyć wartość energetyczną posiłku
Energia białka: | 10,09 g * 17 kJ = 171,53 kJ |
Energia węglowodanów: | 39,4 g * 17 kJ = 669,8 kJ |
Energia tłuszczu: | 7,12 g * 37 kJ = 263,44 kJ |
Suma [kJ] = 1104,77 kJ
1 kcal = 4,184 kJ Suma [kcal] = 1104,77 kJ / 4,184 = 264,04 kcal |
Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] podana na opakowaniu nie zawsze jest taka sama jak obliczona wg podanego wzoru. Powodem mogą być dodatkowe składniki w produkcie np. alkohol. Niekiedy producent podaje na opakowaniu węglowodany całkowite zamiast przyswajalnych, bez informacji o błonniku.
Autor:
Tomasz Ćmakowski
Podobne artykuły
Olej w diecie
Pomoże ci zrzucić nadwagę, poprawi kondycję cery, dzięki wysokiej zawartości witaminy E, obniży c...
Pestki dyni i słonecznika
Pestki zostały zepchnięte na kulinarny margines. Warto jednak pobuszować między półkami w sklepie...
Piramida Żywieniowa
Żeby łamać zasady, trzeba je znać. Zanim rozpoczniesz dowolną dietę, która faworyzuje pewien rodz...