Tabele kalorii

Kalkulator kalorii, tabela kalorii, kalorie, wartości odżywcze, tabele kaloryczne oraz diety

Tabela kalorii » Zdrowe żywienie

Żywność ekologiczna - Talerz pełen zdrowia

 
Wybierz kategorie artykułów:
Wpisz szukane słowo lub frazę:

Żywność ekologiczna - Talerz pełen zdrowia

Żywność ekologiczna - Makaron ekologiczny
Makaron ekologiczny
Źródło: Pixabay

Opis składników niektórych artykułów spożywczych, dostępnych w supermarketach, przypomina skład broni chemicznej. Jest to długa lista konserwantów, barwników oraz aromatów, podobnych do naturalnych. Nic dziwnego, że żywność ekologiczna zdobywa coraz większe uznanie, szczególnie wśród osób, które w świadomy sposób tworzą swój jadłospis. Żywność Eko jest wytwarzana z surowców, pochodzących z farm i hodowli, wolnych od nawozów sztucznych, antybiotyków, hormonów wzrostu i substancji barwiących lub wzmacniających smak. Sięgając produkty ekologiczne, po prostu wiesz co jesz.

Żywność ekologiczna zawiera wiele ważnych dla organizmu makro i mikroelementów oraz witamin. Jednocześnie znacznie mniejsze jest jej zanieczyszczenie, szkodliwymi substancjami chemicznymi. Zwierzęta z hodowli ekologicznych są karmione paszą ekologiczną. Nie podaje się im antybiotyków ani hormonów wzrostu. Żywność ekologiczna nie zawiera niezdrowych i toksycznych substancji ponieważ nie jest zanieczyszczona środkami ochrony roślin. Smakuje lepiej, oczywiście dlatego, że jej składniki są naturalne, a nie ulepszone chemicznie.

Jesteśmy tym, co jemy. Wiadomo, że pokarm ubogi w składniki odżywcze, lub całkowicie ich pozbawiony, szkodzi naszemu zdrowiu i jest przyczyną złego samopoczucia, nadwagi, kłopotów z cerą. Z kolei nadwaga prowadzi do wielu, poważnych chorób m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorób układu krążenia. Sięgając po produkty ekologiczne dbamy też o przyszłość naszej planety, chociaż brzmi to jak patetyczne hasło propagandowe, jest to prawda. Wykluczenie pestycydów i nawozów sztucznych eliminuje zanieczyszczenie gleby i wód gruntowych.

Nie wszystko złoto, co się świeci

Chociaż warzywa i owoce, pochodzące z gospodarstw Eko, często są mniejsze i mniej kolorowe od tych uprawianych metodą konwencjonalną, produkty te można dłużej przechowywać. Jest to spowodowane tym, że warzywa i owoce z farm Eko, nie są nawożone azotanami, więc mają mniej wody w komórkach, przez co nie gniją tak szybko niż tzw. żywność konwencjonalna. Jedzenie żywność ekologicznej, pozbawionej toksyn, pomaga oczyścić organizm, dzięki temu układ trawienny pracuje znacznie lepiej, co w konsekwencji pomaga osiągnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę.

Jak sprawdzić, że płacimy za zdrowie, a nie reklamę? W gospodarstwach ekologicznych, które dostarczają na rynek żywność EKO, sprawdzany jest nie tylko produkt końcowy, kontroli podlega też sposobu produkcji. Aby mieć pewność, że to co jemy, ma dobrą jakość, powinniśmy sprawdzić, czy produkt posiada odpowiedni certyfikat. Według ustawodawstwa unijnego, na produktach ekologicznych musi znajdować się nazwa i kod jednostki certyfikującej, której podlega producent. W Polsce stosuje się certyfikaty: Agrobiotest, Bioeksperta, Ekoland, Ekogwarancja, PSTRE, Cobico i PCBC. Dodatkowo na etykiecie powinno się znajdować oznaczenie, że produkt został objęty systemem kontroli: "Rolnictwo ekologiczne - System kontroli WE".

W dużych miastach roi się od sklepów ze zdrową żywnością, które sprzedają produkty ekologiczne, niestety ceny tych artykułów są o wiele wyższe niż w zwykłych sklepach i supermarketach. Można też robić zakupy ekologiczne w Internecie. Świetnym sposobem, by zdrowo jeść, nie rujnując przy tym swojego budżetu, jest zaopatrywanie się na targu, gdzie owoce, warzywa i zboża sprzedają lokalni rolnicy.

Autor:
Małgorzata Brzezińska

 


Tagi: Artykuły o dietach, odchudzaniu i zdrowym żywieniu. Żywność ekologiczna - Talerz pełen zdrowia - odchudzanie, diety, zdrowe żywienie, tabela kalorii, tabele kaloryczne, kalkulator kalorii