Błonnik - możesz na niego liczyć
Błonnik - możesz na niego liczyć
Fasola
Źródło: Pixabay
Błonnik to samo dobro. Odtruwa organizm, obniża cholesterol, redukuje uczucie głodu, poprawia metabolizm. Jeśli zależy ci na zdrowiu i dobrej figurze, pilnuj, by nie zabrakło błonnika w twojej diecie. Podpowiemy ci gdzie go znaleźć.
W czasach supermarketów, zupek w proszku i fast-foodów, odżywiamy się coraz gorzej. Sięgamy po żywność wysoko przetworzoną, pełną konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. Nasz organizm potrzebuje dużo czasu, by strawić jedzenie złożone głównie z tłuszczów nasyconych i sacharozy (cukru). Substancje toksyczne, które spożywamy razem z pokarmami, odkładają się w postaci złogów, prowadząc do stopniowego zatrucia organizmu. To wszystko spowalnia naszą przemianę materii. Skutki są proste do przewidzenia – choroby układu pokarmowego, cukrzyca, choroby układu krążenia (powodowane wysokim poziomem cholesterolu) oraz nadwaga.
Zalety błonnika
Na szczęście wystarczy kilka prostych zmian nawyków żywieniowych, by przestać zaśmiecać organizm i wspomóc jego prawidłowe funkcjonowanie. Z pomocą w walce z nadwagą przyjdzie nam błonnik. Dieta bogata w błonnik działa cuda. Po pierwsze po zjedzeniu posiłku bogatego w tą substancję, dłużej czujemy sytość, ponieważ wchłania ona wodę, pęczniejąc w żołądku. Poza tym poprawia perystaltykę jelit, co oznacza, że szybciej wydalamy masę pokarmową, więc organizm ma mniej czasu na wchłonięcie cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy. Błonnik jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na zaparcia i narażonym na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
Błonnik pomaga usuwać kwasy żółciowe z jelit, których z kolei wątroba używa do produkcji cholesterol. Pobycie się kwasów żółciowych obniża poziom cholesterolu. Ta niezwykła substancja pomaga także utrzymać stały poziom cukru we krwi, co zapobiega gwałtownej produkcji insuliny i atakom głodu. Ponadto oczyszcza organizm z metali ciężkich. Jeśli chcemy czuć się lżejsi i zdrowsi, powinniśmy spożywać ok 20-40 gram błonnika dziennie. Chociaż na rynku nie brakuje suplementów diety, bogatych w błonnik, najlepiej jest jednak spożywać go wraz żywnością.
Źródła błonnika
Znajdziesz go w kaszach oraz brązowym ryżu, szczególnie bogata w błonnik jest kasza jęczmienna perłowa. Kolejny smacznym źródłem błonnika są owoce leśne, szczególnie jeżyny i porzeczki. Warto sięgać też po owoce suszone – śliwki, morele, jabłka, rodzynki. Bardzo dużo błonnika zawierają migdały, wiórki kokosowe i mak. Najwięcej znajdziesz go w otrębach pszennych i produktach zbożowych - pieczywo oraz makaron z mąki ciemnej razowej. Soja i fasola czerwona są najbardziej bogate w błonnik spośród wszystkich roślin strączkowych.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Podobne artykuły
Chipsy, paluszki i krakersy - niewinni truciciele
Niewinni truciciele – królują na każdej imprezie, są dostępne w każdym pubie, uwielbiają je dziec...
Czym zastąpić cukier?
Cukier to zagrożenie dla figury oraz zdrowia – oto powszechnie znana gorzka prawda. Całkowita rez...
Dietetyczne przepisy na Majówkę
Majówka za pasem, czas zacząć sezon na grilla. W tym roku zapomnij o tłustych mięsach, majonezowy...