Nie daj się cukrzycy
Nie daj się cukrzycy
Cukier
Źródło: Pexels
Osoby otyłe, prowadzące mało aktywny tryb życia są narażone na szereg poważnych chorób, jedną z nich jest cukrzyca. Zła dieta i brak ruchu może doprowadzić do zaburzenia procesów przemiany materii, wówczas układ pokarmowy przestaje reagować na wydzielaną insulinę. Osoby znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na tą chorobę powinny przestrzegać odpowiedniej diety – poznajmy jej zasady!
W diecie diabetyków bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków (5 - 6 w ciągu dnia). Jeśli jemy małe porcje, ale często i zawsze o tych samych porach, nie dopada nas uczucie głodu, a wzrost stężenia cukru we krwi, jaki normalnie następuje po jedzeniu, nie jest wysoki. Spożywane posiłki powinny mieć podobny skład - węglowodany (50-60%), tłuszcze (30%) oraz białka (10-15%). Podstawą menu powinny być warzywa, natomiast spożycie owoców nie może przekraczać 300 gram dziennie - z uwagi na zawarty w nich cukier.
Najlepszym źródłem węglowodanów dla diabetyków (oraz wszystkich osób dbających o linię) są pełnoziarniste makarony, ciemny ryż i kasze. Bardzo ważne jest spożywanie warzyw (500-600 gram dziennie) takich jak: ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi i kapusta pekińska. Jeśli chodzi o owoce, diabetycy powinni unikać bananów, winogron i śliwek, ponieważ są one bogate w cukier. Wskazane są natomiast grejpfruty, pomarańcze, truskawki, mandarynki oraz jabłka.
Białko to kolejny składnik odżywczy, którego nie może zabraknąć w diecie diabetyków. Jego najbardziej cennym źródłem są chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina), mięso z kurczaka i indyka (bez skóry), ryby morskie, a także nabiał, czyli odtłuszczone przetwory mleczne (kefir, jogurt i ser biały). Należy pilnować, by spożycie tłuszczy nie przekraczało 300 g na dobę.
Menu osób chorych na cukrzycę lub zagrożonych tą chorobą może zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego: oleje, oliwę z oliwek, margaryny miękkie. Przede wszystkim należy unikać produktów bogatych w cholesterol, takich jak: podroby, masło, śmietana, pełnotłuste mleko oraz tłuste mięsa. Największym wrogiem cukrzyków są produkty obfitujące w cukier prosty, czyli czekolada, wszelkiego typu słodycze i desery oraz napoje słodzone, kawę i herbatę powinno się pić niesłodzoną, lub zastąpić cukier słodzikiem. Należy także ograniczyć spożywanie alkoholu. Zalecane jest regularne picie dużej ilości wody mineralnej.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Podobne artykuły
Obliczanie wartości energetycznej posiłku [kcal] na podstawie wartości odżywczych
Produkty żywnościowe posiadają informacje na opakowaniu o wartościach odżywczych oraz o wartości ...
Olej w diecie
Pomoże ci zrzucić nadwagę, poprawi kondycję cery, dzięki wysokiej zawartości witaminy E, obniży c...
Pestki dyni i słonecznika
Pestki zostały zepchnięte na kulinarny margines. Warto jednak pobuszować między półkami w sklepie...