Olej w diecie
Olej w diecie
Oliwa z oliwek
Źródło: Pixabay
Bycie na diecie kojarzy nam się automatycznie z zakazami. Z góry zakładamy, że nie wolno jeść na cukru i tłuszczu. Zanim jednak zaczniemy eliminować tłuszcz z naszego menu, żeby pozbyć się niechcianych kilogramów, warto dowiedzieć się więcej na temat tłuszczu dobrego i złego, bo właśnie to który spożywamy, ma wpływ na nasze zdrowie i wagę.
Nasz organizm potrzebuje tłuszczu do tego by przyswajać witaminy. Tłuszcze stanowią także źródło energii, 1 g spożytego tłuszczu dostarcza organizmowi 9 kcal. Najlepsze tłuszcze to te występujące w rybach, orzechach laskowych, nasionach. Nie należy z nich rezygnować, nawet jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej.
Ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego z pewnością będzie miało korzystne konsekwencje dla naszego zdrowia, ponieważ tłuszcz zawarty w mięsie sprzyja rozwojowi nowotworów i wielu innych chorób. Antybiotyki i sterydy stosowane w hodowli zwierząt jeszcze bardziej obniżają jakość tłuszczu.
Tłuszcze roślinne pomagają obniżyć poziom cholesterolu w krwi, dzięki czemu zapobiegają otyłości, miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno, natomiast oleje rafinowane są odporne na wysokie temperatury.
Najpopularniejsze rodzaje olejów
Olej z oliwek czyli oliwa popularna w krajach śródziemnomorskich. Najlepiej używać jej na zimno jako bazę do sosów, którymi polewamy sałatki. We Włoszech bardzo popularne jest maczanie pieczywa w oliwie dobrej jakości, jest to świetny sposób dla osób, które chcą zrezygnować z jedzenia masła oraz margaryny, ale nie lubią jeść pieczywa na sucho.
Olej słonecznikowy bardzo popularny w polskiej kuchni. Dobrze nadaje się do duszenia potraw. Możesz go też używać na zimno do sałatek i surówek. Nie nadaje się natomiast do długiego smażenia, ponieważ nie należy podgrzewać go temperatury powyżej 100 stopni.
Olej rzepakowy bardzo dobrze nadaje się do smażenia i duszenia. Nie zmienia swoich właściwości pod wpływem wysokich temperatur. Może być także używany do sałatek i surówek.
Olej winogronowy – z pestek winogron, można na nim smażyć i wykorzystywać go do sosów, którymi polewamy sałatki.
Olej z orzecha włoskiego jest bardzo zdrowy i bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, B i E. Ma specyficzny orzechowy smak i lekko słodki zapach. Można go używać do sałatek, sosów i dressingów. Jest bardzo często stosowany w kuchni francuskiej. Pod wpływem wysokiej temperatury traci aromat i może nabrać gorzkiego smaku.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Podobne artykuły
Pestki dyni i słonecznika
Pestki zostały zepchnięte na kulinarny margines. Warto jednak pobuszować między półkami w sklepie...
Piramida Żywieniowa
Żeby łamać zasady, trzeba je znać. Zanim rozpoczniesz dowolną dietę, która faworyzuje pewien rodz...
Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz
Magia przypraw – bez nich potrawy byłyby mdłe i mniej zdrowe. Imbir, cynamon, bazylia, pieprz kon...