Pestki dyni i słonecznika
Pestki dyni i słonecznika
Pestki słonecznika
Źródło: Pixabay
Pestki słonecznika – zdrowe i pyszne
Słońce świeci coraz mocniej, w powietrzu czuć wiosnę. Pora zrzucić zimową nadwagę. Układając wiosenne menu, warto pamiętać o pestkach – jest to zdrowa i smaczna przegryzka. Pestki dyni, słonecznika można wrzucić do zupy, muesli, sałatek i sosów. Zawierają one wiele składników odżywczych i nadają nowy smak dobrze znanym potrawom.
Pestki dyni
Malutka pestka dyni zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), dzięki temu jest doskonałym przeciwutleniaczem. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek. Dzięki zawartości witaminy E spożywanie pestek bardzo dobrze wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych. Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ biorą udział w przemianie węglowodanów, wspomagają działanie układu nerwowego, pomagają ustabilizować ciśnienie i regulują pracę serca. Na dodatek pestki dyni pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych. 100 gram pestek dyni dostarcza nam 572 kcal. Przeważnie pestki sprzedawane są w opakowaniach o wadze 80 gram, do potraw dodajemy niewielkie ilości ziarenek, dlatego nie podnoszą znacznie wartości kalorycznych posiłków.
Pestki dyni – z czym to się je?
Na śniadanie polecamy wkomponować pestki dyni do mieszanki muesli. By stworzyć miskę pełną zdrowia i smaku, wystarczy kubek jogurtu naturalnego, mała garstka płatków zbożowych, 3 orzechy włoskie drobno posiekane i mała garść pestek dyni, do tej mieszanki dodajemy drobno posiekane jabłko lub plasterki banana. Takie śniadanie złożone z białka, węglowodanów i niewielkiej ilości tłuszczu zapewni nam energię na cały poranek i przedpołudnie. Świetną propozycją na obiad są naleśniki ze szpinakiem posypane prażonymi pestkami dyni. Naleśniki najlepiej jest zrobić z mąki pełnoziarnistej. Farsz robimy ze świeżych lub mrożonych liści szpinaku, podsmażonych na małej łyżeczce masła, z dodatkiem czosnku, można też dodać plasterek serka feta. Zwijamy naleśniki w koperty i posypujemy po wierzchu pestkami. prażonymi na patelni bez tłuszczu. Na kolację warto dodać kilka pestek do ulubionej sałaty z warzywami (np. sałatki greckiej).
Pestki słonecznika
Między głównymi posiłkami lubimy coś chrupać, przegryzać, podjadać. Niestety najczęściej sięgamy po niezdrowe produkty, typu czipsy, krakersy, solone orzeszki. Jeśli zależy nam na figurze i zdrowiu, sięgnijmy po pestki słonecznika. Te niewielkie ziarenka podobnie jak pestki dyni, zawierają wartościową witaminę E oraz witaminy z grupy B. Poza tym są bogate w magnez, który działa rozluźniająco i pomaga nam radzić sobie ze stresem. Pestki słonecznika są też źródłem błonnika, dzięki czemu po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. 100 gram słonecznika to 572 kcal, dlatego należy spożywać go z umiarem. Pestki słonecznika możemy jeść samodzielnie, wybornie pasują do zupy ogórkowej, sałatek i surówek ze świeżych warzyw, można je dodawać do sosu winegret.
Pestki - ciekawostki dietetyczne
Najczęściej spotykane w kuchni są pestki dyni i słonecznika, ale warto poznać także mniej znane odmiany np. pestki gorzkiej moreli, winogron i papryki. Po pestki moreli gorzkiej sięgają często osoby walczące z chorobą nowotworową, gdyż zawarta w nich witamina B17, posiada właściwości zwalczania komórek rakowych, bez uszkodzenia zdrowych komórek. Zwolennicy zdrowej żywności polecają dodawanie do potraw sproszkowanych pestek winogron. Produkt ten ma bardzo wysokie stężenie antyutleniaczy, dzięki czemu skutecznie zwalczają niebezpieczne wolne rodniki i chronią organizm przed wieloma chorobami. Sproszkowane pestki winogron można dodawać do zup, muesli, ciast i deserów. W pestkach papryki zawarta jest kapsaicyna, substancja posiadająca właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Kapsaicyna z powodzeniem wykorzystywana jest w terapiach wspomagających leczenie nowotworów.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Podobne artykuły
Piramida Żywieniowa
Żeby łamać zasady, trzeba je znać. Zanim rozpoczniesz dowolną dietę, która faworyzuje pewien rodz...
Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz
Magia przypraw – bez nich potrawy byłyby mdłe i mniej zdrowe. Imbir, cynamon, bazylia, pieprz kon...
Pora coś zjeść - Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki
Aby schudnąć trzeba mniej jeść – to uniwersalna prawda. Wszyscy ją znamy, a mimo to wpadamy w die...