Piramida Żywieniowa
Piramida Żywieniowa
Żeby łamać zasady, trzeba je znać. Zanim rozpoczniesz dowolną dietę, która faworyzuje pewien rodzaj pokarmów, poznaj normę, dzięki której organizm człowieka funkcjonuje w optymalny sposób.
Piramida Żywieniowa
Tę wyjątkową piramidę kojarzą chyba wszyscy – wzorcowy model odżywiania się poznajemy już w szkole podstawowej. Warto dokładnie przypomnieć sobie, jakie są kolejne poziomy Piramidy Zdrowego Żywienia.
Zboża i produkty zbożowe
Głównym źródłem energii (kalorii) powinny być produkty zbożowe. Warto zwrócić uwagę na stopień przemiału ziarna – im dokładniej to zrobiono, tym gorzej dla organizmu, bo w trakcie przemiału usuwane są zewnętrzne części ziarna, bogate w składniki odżywcze. Pieczywo razowe oraz grube kasze mają również więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Warzywa i owoce
O tym, że warzywa i owoce są źródłem cennych witamin i należy je spożywać kilka razy dziennie – wiedzą wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom, ma dobroczynny wpływ na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców ma niską wartość kaloryczną, ponieważ aż w 80–90% składają się z wody.
Mleko i produkty mleczne
Czy wiesz, ile mleka należy wypić każdego dnia? Eksperci zalecają dwie szklanki. Dużo? Na szczęście możesz zamiennie wybrać ulubiony jogurt, kefir czy twarożek. Nie odmawiaj sobie tych smakołyków (wybieraj te, które mają obniżoną zawartość tłuszczu) – dostarczą twojemu organizmowi wapń, białka o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B, a także A i D, a także magnez, potas i cynk.
Mięso
Nie przesadzaj ze spożyciem mięsa i jego przetworów. Eksperci zalecają jedzenie 2–3 porcji tygodniowo, po 150 g każda. Najlepsze są chude gatunki mięs. Można je zastępować roślinami strączkowymi i rybami.
Tłuszcze
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale tylko w ograniczonych ilościach. Szczególnie uważaj na tłuszcze zwierzęce oraz te, które powodują cholesterol.
Woda
Codziennie należy pić minimum 2 litry wody. Możesz oczywiście dostarczać ją organizmowi w postaci różnych innych płynów, ale naukowcy są zgodni, że najlepsza jest czysta woda.
Szczypta rad – na zdrowie
Dbaj o różnorodność posiłków, zachowaj umiar w spożywaniu słodyczy, unikaj nadmiaru soli i alkoholu. Dodatkowo, dla pełnego dobrostanu, niezbędny jest wysiłek fizyczny i dbanie o prawidłową wagę organizmu.
Jeśli przedstawione zasady brzmią dla ciebie znajomo – ręka w górę. Ale czy podniesiesz ją, żeby potwierdzić, że stosujesz wszystkie zasady zdrowego żywienia? Na szczęście – tylko od ciebie zależy, co jesz i pijesz.
Autor:
Anna Ćmakowska
Podobne artykuły
Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz
Magia przypraw – bez nich potrawy byłyby mdłe i mniej zdrowe. Imbir, cynamon, bazylia, pieprz kon...
Pora coś zjeść - Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki
Aby schudnąć trzeba mniej jeść – to uniwersalna prawda. Wszyscy ją znamy, a mimo to wpadamy w die...
Przepisy na Wielkanoc
Wielkanoc trwa tylko trzy dni, ale ten czas wypełnia wielka kulinarna uczta, w czasie której może...