Tabele kalorii

Kalkulator kalorii, tabela kalorii, kalorie, wartości odżywcze, tabele kaloryczne oraz diety

Tabela kalorii » Zdrowe żywienie

Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz

 
Wybierz kategorie artykułów:
Wpisz szukane słowo lub frazę:

Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz

Podkręcamy metabolizm - Przyprawy
Przyprawy
Źródło: Pexels

Spice-up your life – śpiewały popularne w latach 90. Spice Girls. Przyprawy czynią cuda. Mogą zmienić smak potraw, wyostrzyć go lub zdominować. To dzięki nim jedzenie nabiera intensywnych kolorów, a gdy gotujemy po całym domu rozchodzi się intensywny, aromatyczny zapach. Dodajmy jeszcze, że wiele przypraw i ziół przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. W trosce o piękną figurę na wiosnę robimy przegląd naturalnych ulepszaczy smaku i przyprawiamy na zdrowie!

Na początek wyrzucamy z kuchni wszelkie sztuczne kostki, przyprawy w proszku i płynie, które obfitują w niezdrowy utwardzany tłuszcz, sól, sztuczne aromaty i barwniki oraz armię konserwantów. Wyrzucamy je z naszego jadłospisu, chroniąc nasz organizm przed otyłością, alergiami i chorobami serca, wątroby, nerek. Robimy miejsce na to co zdrowe, smaczne i tanie.

Zacznijmy od przyprawy, która znajduje się na każdym stole, używamy jej codziennie, a jednocześnie wcale nie doceniamy, tego jak wpływa na nasz organizm. Takim skromnym bohaterem naszej kuchni jest pieprz. Wiemy, że pasuje właściwie do każdej potrawy. Pieprz dodajemy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Bez niego żadna zupa nie nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Nie sposób jest wymienić wszystkie potrawy, do których dodajemy pieprz, tak samo trudno wyliczyć dobroczynne właściwości tej niezwykłej przyprawy. Pieprz, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, wspomaga proces trawienia, dzięki temu jest sprzymierzeńcem wszelkich diet. Poza tym działa dezynfekcyjnie i przeczyszczająco.

Cynamon to najstarsza przyprawa świata. Z powodzeniem zaspokaja apetyt na słodycze, pomaga więc w walce z niechcianymi kilogramami. Możesz dodać cynamon do kawy zamiast cukru, napój wyda ci się o wiele słodszy, a zaoszczędzisz sporo kalorii. Już nawet odrobina cynamonu zapobiega wahaniom insuliny po każdym posiłku, przez co chroni nas przed napadami głodu. Poza tym ta pięknie pachnąca przyprawa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Od dziś zamiast tuczącego deseru wybierz zdrową i smaczną przekąskę – plasterki banana lub cząstki pomarańczy i jabłka posypane cynamonem. Bardzo smaczne połączenie to śliwki i cynamon – posmaruj gorące tosty dżemem śliwkowym i posyp cynamon – zjedz i zapomnij o zachciankach na tort czekoladowy.

Imbir świeży, mielony, marynowany – do wyboru do koloru. Koniecznie włącz go do swojego jadłospisu. Tradycyjna wschodnia medycyna poleca imbir jako panaceum na wszelkie problemy z trawieniem. Lista zalet tej rośliny jest imponująco długa. Imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, poprawia krążenie, rozgrzewa, a nawet uznawany jest za afrodyzjak. Z czym łączyć imbir? Mielony dodajemy do ciast i deserów, by nadać im lekko cierpki, egzotyczny smak i zapach, wspaniale pasuje do szarlotki (oczywiście polecamy w wersji dietetycznej – mało ciasta, dużo jabłek posypanych imbirem i cynamonem). Marynowany imbir jemy z sushi, lub sam – podgryzamy zamiast chipsów. Świeży, starty smażymy na odrobinie oliwie z cebulą, czosnkiem i papryczką chili, dodajemy trochę soku z limonki, curry i ulubione warzywa pokrojone (papryka, pieczarki, brokuły, kapusta pekińska itp.) w drobne paseczki, kawałki kurczaka lub krewetki, na koniec wrzuć chiński makaron, lub wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i mamy aromatyczne, pikantne danie rozgrzewająco – odchudzające. Egzotyka na talerzu w zdrowszym wydaniu niż dania smażone w chińskich barkach.

Coraz bardziej popularna w naszej kuchni bazylia to kolejny odchudzający hit. Jej zielone, delikatne listki pięknie komponują się z czerwienią pomidorów i bielą mozzarelli – oto słynna i pyszna sałatka Capresse. To właśnie do potraw, zrobionych z pomidorów; sałatek, sosów i zup najczęściej dodajemy bazylię świeżą lub suszoną. Walory smakowe to nie jedyny atut tego popularnego zioła, warto pamiętać, że bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Na dodatek ma działanie przeciwdepresyjne, poprawia nastrój – może dlatego, że jej charakterystyczny przyjemny zapach kojarzy się z włoskimi wakacjami!

Proponujemy zdrowe i aromatyczne, pikantnie przyprawione menu na cały dzień. Śniadanie – tost z ciemnego chleba z plasterkiem fety, pomidorem, listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kawa lub herbata z cynamonem. Drugie śniadanie – pomarańcza z cynamonem. Obiad – warzywa z kurczakiem podsmażane na oliwie z imbirem. Podwieczorek – tost z dżemem śliwkowym i cynamonem. Kolacja sałatka capresse z dodatkiem awokado.

Autor:
Małgorzata Brzezińska

 

Podobne artykuły

Pora coś zjeść - Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki

Pora coś zjeść - Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki
Aby schudnąć trzeba mniej jeść – to uniwersalna prawda. Wszyscy ją znamy, a mimo to wpadamy w die...

Przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc
Wielkanoc trwa tylko trzy dni, ale ten czas wypełnia wielka kulinarna uczta, w czasie której może...

Pyszna i zdrowa jesień

Pyszna i zdrowa jesień
Jesienne warzywa i owoce zachwycają swoimi nasyconymi kolorami, zapachem i smakiem. Są nie tylko ...


Tagi: Artykuły o dietach, odchudzaniu i zdrowym żywieniu. Podkręcamy metabolizm - przyprawy imbir, cynamon, bazylia i pieprz - odchudzanie, diety, zdrowe żywienie, tabela kalorii, tabele kaloryczne, kalkulator kalorii